คุณลักษณะของสารประกอบเชิงซ้อนของเทอเฟนาดีนกับเบต้าไซโคลเด็กซ์ตรินเตรียมโดยการนวดเปียก

โดย: บดีสุดา ซุ้ยวงศ์ษา,บุศรินทร์ รุ่งเณร    ปีการศึกษา: 2540    กลุ่มที่: 37

อาจารย์ที่ปรึกษา: ณัฐนันท์ สินชัยพานิช , อำพล ไมตรีเวช    ภาควิชา: ภาควิชาเภสัชอุตสาหกรรม

Keyword: ,
บทคัดย่อ:
งานวิจัยนี้เป็นการศึกษาผลการผสมเบต้าไซโคลเด็กซ์ตรินกับไพร็อกซิแคมแคปซูล ในอัตราส่วน 1:1 ด้วยวิธีต่างๆ ต่อการละลายของตัวยาออกจากแคปซูล การผสมมี 4 วิธีคือ นวดเปียกในโกร่ง นวดเปียกใน planetary mixer ผสมแห้งใน tumbling mixer แต่ละวิธีผสม 1 ชั่วโมงและบดผสมใน ball mill เป็นเวลา 24 ชั่วโมง นำส่วนผสมที่ได้มาอบแห้งและผ่านแร่ง นำส่วนผสมแต่ละชนิดมาผสมกับแลกโตส และบรรจุลงในแคปซูลให้มีปริมาณตัวยา 10 มิลลิกรัมต่อแคปซูล นอกจากนี้ยังได้เตรียมตำรับเปรียบเทียบอีก 2 ตำรับ คือตำรับที่นวดไพร็อกซิแคมด้วยน้ำและตำรับที่ผสมกับแลกโตสใน tumbling mixer นำทุกตำรับมาทดสอบการละลาย พบว่าลำดับของวิธีการ เตรียมที่ให้การละลายจากมากไปน้อยคือ ผสมเปียกในโกร่ง > ผสมแห้งใน ball mill > ผสมเปียกใน planetary mixer > ผสมแห้งใน tumbling mixer > นวดกับน้ำในโกร่ง > ผสมกับแลกโตสใน tumbling mixer ผลวิเคราะห์โดยดิฟเฟอเรนเทียนสแกนนิงคาลอรีเมตทรี (DSC) ไม่ได้แสดงให้เห็นว่าเกิด inclusion complex ระหว่างไพร็อกซิแคมกับเบต้าไซโคลเด็กซ์ตริน ดังนั้นวิธีการผสมอาจมีผลเพียงการช่วยให้ตัวยาเปียกน้ำยากหรือง่ายต่างกัน
abstract:
The effect of method of addition of beta- cyclodextrin ( beta-CD ) in piroxicam capsules was studied. The beta-CD was mixed with piroxicam at 1:1 ratio on molar basis using 4 different mixing methods,i.e., wet mixing in a mortar, wet mixing in a planetary mixer, dry mixing in a tumbling mixer and dry mixing in a ball mill. The mixing time was one hour except the last one which was carried out for 24 hours. The dried mixture was screened and mixed with lactose. The mixture was filled in the capsules to obtain 10 mg piroxicam per capsule. Two more formulations were prepared for comparison purpose. The first one, piroxicam was kneaded with water in the mortar and the second one piroxicam was dry mixed with lactose in the tumbling mixer. Dissolution of each formulation was determined. The decreasing order of dissolution was wet mixing in mortar > dry mixing in a ball mill > wet mixing in a planetary mixer .> dry mixing in a tumbling mixer > kneading with water > mixing with lactose. At differential scanning calorimetric analysis indicated that no inclusion complex occurred. The dissolution possibly depended upon the wettability of the product.
.